Baggusevents header1juni

Romprovning i Stockholm 2025 + Historia - Tillverkning - Fakta - Rom - Cachaça /BE

 # PROVA GOD MÖRK ROM ~ Advanced rum, rhum tastings in Gamla stan 2025
- Bäst i test! Nöjd kund Garanti. Bli kännare - boka Rum Master Class
Vill ni lära er om Rom, Fatlagrad premium rom, Rom och Choklad !

MERINFO - Boka då någon av dessa!


1. Romprovning - lagrade romsorter 
Lär grunderna i hur man provar rom, historia och tillverkningen.
Ni provar fyra sorter och lär er om denna sockerrörsdryck.
Tidåtgång: ca.två timmar
Pris: från 500 kr

Ring och boka: 0762 543 074


2. Provning av väl fatlagrade romsorter/ Premium rom
...Exklusiva provningar
Prova fem sorter, kanske någon av dessa; Demerara, Le Rhum Barbancourt en Haiti, Admiral Rodney, Mount Gay,
Botran, Angostura, Appelton, Monymusk, Panamonte, JM, La Favorite, Ron Millonario, Foursquare, Zabana  m.fl.
– behöver vi säga mer?
Pris: 625 kr

Ring och boka: 0762 543 074 - Välkomna!


Rom - visste du detta...?  Fakta

är sprit som oftast framställts ur rester från sockertillverkning, sk. melass. Speciellt används biprodukterna vid sockerframställning ur sockerrör - saccharum officinarum. Melass innehåller, förutom socker och vatten, en hel del andra ämnen som ger slutprodukten dess karaktäristiska smak och arom. Jäst tillsätts till melassen som sedan jäses och destilleras. Denna romtyp kallas i de franskspråkiga delarna av Västindien för rhum industrielle. Rom kan även framställas ur den rena sockerrörssaften och kallas då i de franska delarna av Västindien för rhum agricole.

provning av mörk rom
Historien börjar år 1493 och Columbus andra resa. Han hade då med sig sockerrör från Kanarieöarna till de Karibiska öarna. Sockerrören trivdes mycket bra och efterhand startades hundratals sockerplantage och sockerfabriker på öarna.
Vid sockerframställning krossas och pressas sockerrören och den söta växtsaften utvinns. När växtsaften kokas utkristalliseras rent socker som tas till vara. Den kvarvarande trögflytande vätskan, kan innehålla upp till 50% socker. Man upptäckte att utspädd melass som placerats i solen började jäsa. Därifrån var steget inte långt till att börja destillera den jästa melassen.
Fermentering
Innan melassen transporteras till destillationsfabrikerna blandas den omsorgsfullt och väl framme renas och steriliseras den för att sedan späs ut med kemiskt renat vatten till en blandning som kallas bitación. Till denna blandning tillsätter man antingen odlad jäst eller vild jäst. De flesta producenter använder odlad jäst för att garantera en jämn smak på slutresultatet.
Även jästen ska ha inverkan på smaken, snabbverkande jäst används mest av tillverkare av ljus rom och ger mer mild smak medan mer långsamt verkande jäst ger en fylligare smak. Sedan fermenteras blandningen i minst 24 timmar för snabbverkande jäst, upp till flera veckor för den mer långsamma.
Destillering
Eftersom rom inte har någon reglerad produktionsmetod kan den destilleras på olika sätt. Ljus rom kolonndestilleras oftast medan mörkare varianter destilleras i enkelpanna. Enkelpanna ger den egenskapen att den skapar fler smakämnen till rommen och ger därför en mer koncentrerad smak. Efter den första destillationen produceras en mycket smakrik vätska som i spansktalande länder kallas för aguardiente.

Romprovning, Stockholm,  Rom, Cachaça och choklad

Spritdrycken kom att kallas rom, eng. rum, fra. rhum, spa. ron, troligen av rumbullion/rumbustion som kan betyda stark, uppror, stjälk stuvning, beroende på vilket språk man vill använda men det kan också tänkas komma av ordet saccharum dvs. socker - på denna tid var rom en söt dryck. Men den gick även under namnen Barbados Waters, Red-eye, Nelson's Blood, Kill-devil; alltså en mycket god och stark dryck av namnen att döma. Vid mitten av 1600-talet producerades rom flitigt runt om i Västindien.
Rom delas vanligtvis in i fyra grupper; ljus, gyllene, mörk och smaksatt rom. Tidigare följde romen en viss smakpreferans efter vilka som styrt i området,
t.ex ljusrom - spansk; kolonndestillerad,
gyllene, mörk - engelsk; kolonn och pot-still destillerad,
mörk - fransk destillerad med alambic ofta lagrade på fat.
I dag kan dock alla typer av rom framställas överallt. Rom är oftast blandade av olika typer.Jfr blended whisky!
Ljus rom har sina rötter i östra delen i karibiska havet främst Cuba. Ljus rom kallas även för kubansk rom eller "silver" rom. Numera framställs ljus rom överallt i Västindien, men den från Puerto Rico är mest känd.
Ljus rom är oftast kolonndestillerad men kan vara destillerad i småkolonner eller i pot-stills. Ljus rom behöver inte lagras nån längre tid, om nu producenten överhuvudtaget väljer att lagra spriten. Lagringstiden är vanligtvis några månader upp till ett år. Den kan även filtreras genom träkol för att få bort oönskad färg och orenheter. Ljus rom har en ganska neutral smak och är relativt torr. Puncheon Rum är stark cask-strength ofta på 75%.
Gyllene rom, även kallad Amber eller Paille, är oftast medelfylliga och har spenderat något eller lagrad premium rom några år på fat för att runda av smaken. Amber färgas oftast.

Kom ihåg

Gargano-classification - sättet att klassificera rom.

  • Pure Single Rum – tillverkas av 100 % melass. Destilleras batchvis i potstill
  • Pure Single Agricole Rhum – tillverkas av 100% sockerrörsjuice. Destilleras batchvis i potstill
  • Single Blended Rum – en blend av 100 % traditionell kolonn- och potstilldestillerad rom
  • Traditional Rum – 100 % kolonndestillerad
  • Modern Rum – Industriellt framställd rom destillerad i moderna multikolonner
  • Pure – 100 % Pot Still
  • Single – 100 % destilleras vid ett och samma destilleri
Mörk rom är som namnet antyder mörk till färgen och kommer från lagring i ekfat, vanligtvis mellan tre till tolv år och/eller av tillsats av sockerkulör (E150) - det gäller att se upp. Mörk rom kan även smaksättas med det som blivit kvar efter destilleringen för att få en rom med mycket fyllig smak, den sk. "dunder" metoden.
Riktigt mörk rom har en guldbrun till brun färg och smakmässigt är den fylligare och smakrikare än gyllene rom. Den har i flesta fall destillerats i pot-stills.
Den högsta klassen av vällagrad rom kallas numera Premium-rom.

Mörk rom kan delas upp i:
Jamaica rom, är en ganska kraftig och fyllig typ av rom. Jamaicarom är urtypen för all sorts mörk rom och denna romtyp framställs på många platser i Västindien. Står det mörk rom i ett drinkrecept menas, då inget annat anges, rom av Jamaica typ.
Brittiska flottans rom blandades av Jamaica, Virgin islands och Demerara rom enligt "hemligt recept"! När flottan skulle fira med rom hissade de
"Splice the Main Brace!"-flaggsignalen!
altDemerara rom, som tillverkas i Brittiska Guyana är ganska lik Jamaicarom men något kärvare i smaken. Idag är det viktigt att denna typ av rom är vällagrad.

Martiniquerom, som tillverkas på den franska ön Martinique i Västindien, framställs genom mycket noggranna metoder och är nästan uteslutande rhum agricole dvs. gjort på saften från sockerröret! Här använder man sig också av "dunder" dvs. resterna av en tidigare destillering används även i den nya satsen som ska destilleras. Metoden liknar "sour mash" som man använder vid Bourbon tillverkning. Destilleringen sker i franska destillationskärl -alambic charentais, med ursprung i Cognac. Ofta lagras rom från de franska kolonierna i Frankrike innan de säljs vidare. Denna rom är nästan som cognac eller maltwhisky, och lämpar sig inte till drinkar, utan bör avnjutas i aromglas med en skvätt vatten. Liknade romtyper framställs på Guadeloupe, Haiti, Reunion m.fl. platser.
Añejo, vieux, old rom är lagrade i ett visst antal år och blandade för att hålla en viss kvalitet år från år. Ibland finns det yngsta ingående romen angiven t.ex; 10-year old Rum. Tres vieux är oftast lagrad mer än 10 år. Årgångsrom -vintage- är från vissa år som står angivet på flaskan och finns mest inom det franska Karibien.
Det finns även rom som är kryddad med örter t.ex. kanel, cassia, absint, rosmarin, peppar, vanilj och frukter som aprikoser, fikon och nötter som muskot mm.
Bra rom görs även på Bardados, Guyana, Brasilien och på många håll i världen bl.a. Australien, Tahiti, Philippinerna, Nepal, Sverige - gjord på sockerbetor, Thailand.

Släkt med rom är de sydamerikanska dryckerna Cachaça, Caha, Cane, Aguardiente och så även Arrak från Java som är ett destillat av sockerrörsjuice, ris/frukt och saft av jästa kokosblommor.

Cachaça
Cachaça (kasha:sa)/Pinga är en brasiliansk spritsort som framställs ur sockerrör. Cachaça skiljer sig så mycket från romtillverkningen att det är korrekt att kalla cachaça för en spritsort som är skiljd från Cachaça, romtillverkningrom, dock är det ett sockerrörsdestillat eller ´espíritos da água á cana de açúcar' - aguardente.
Cachaça är Brasiliens främsta spritdryck och konsumeras i stora mängder. Två miljarder liter cachaça/Pinga tillverkas årligen. Den mest kända drinken med cachaça är caipirinha (kypirin:ya) som består av cachaça, lime, socker, och is .
Historia
alt Cachaçans historia går tillbaka till 1500-talet då sockerröret planterades på Hispagnola och senare kom till Brasiliens varma klimat och där den odlades flitigt då den gav bra med inkomster. På 1900-talet började invånarna jäsa sockerrörsjuicen (ofta förstörd sådan) garapa/guarapo de caña/ fr.vesou, till cagaça - eftersom sockerpriserna gått ner kraftigt. Destilleras cagaça erhålls söckerörsbrännvinet cachaça.

Framställning
Till skillnad mot vanlig rum så används ren saft från pressa
de sockerrör direkt till jäsningen, vid romframställning används som bekant oftast biprodukten melass från altsockerframställningen. Detta gör att cachaça får en tydligare smak från sockerröret än rom. Cachaça är i detta hänseende mer lik rhum agricole från de franska öarna i Västindien än vanlig rom. Numera kolonndestilleras cachaça i stor skala på stora fabriker men mindre producenter framställer även pot-still destillerad cachaça. Liksom spritsorterna rom och tequila finns cachaça i två varianter; en ljus, ofärgad variant och en brun, fatlagrad och/eller färgad variant. De fatlagrade varianterna kan vara väldigt speciella eftersom de kan ha lagrats i fat som tillverkats av andra träslag än den för spritindustrin så traditionella eken. Exotiska träslag, som är speciella just för den brasilianska regionen där cachaçan destillerats användas ofta och ger både smak- och utseendemässigt, en mycket speciell cachaça.
Lagen kräver ar att cachaça skall ha en alkoholhalt mellan 38-54%. Utöver det finns inte någon standard.
- Viva la cachaça e saboreie com moderação!
Bacardi är det mest sålda spritmärket i världen!
Se upp för illegal rom och Bay-rom eller Bayrum!
Bayrum och cigarr luktar fin gammaldags herre
Världens största tillverkare av rom, rhum, ron är Bacardi.
Kända drinkar är Daiquiri, Planters punch!
Obs!! Cuba libre - är inte samma sak som rom & cola !
Fin rom drickes med fördel utspädd med vatten i aromglas.

Historia - Tillverkning - Fakta - RomprovningOverproof rum: Overproof rom har exceptionellt hög alkoholhalt. Det finns två typer: "Navy-styrka"  är rom med 57 procent ABV,
och 151 rom är en Overproof rom med 75,5 procent ABV.

Brittiska flottan delade ut dagliga alkoholransoner till sina besättningsmän. altRansonen bestod av 1 gallon öl vid seglingar runt Storbritannien, 1/4 gallon vin vid seglingar i Medelhavet eller 1/2 pint gin och vid segligar i Västindien 1/2 pint rom - oftast overproof 151 rum =75%-ig rom!!, en tradition som började redan 1655.
Nelson,s blood är en mix av rom,champagne, tawny port och kryddor. Finns dock i flera varianter.
Dessa dagliga ransoner, speciellt romransonen, hade en mindre god effekt på besättningsmännens diciplin och arbetsförmåga och den 21 augusti 1740 beordrade Amiral Edward Vernon att romransonen skulle spädas med 4 ggr vatten, innehålla lime och delas ut som två halvransoner dagligen.
Någon har beskrivit denna order som; "Den kanske största förbättring av diciplinen och effektiviteten som någonsin åstadkommits med ett enda penndrag."
De missnöjda sjömännen kallade den utspädda romen för grog, efter tyget i officerarnas jackor, grogramen - en tygblandning av silke och mohair. Amiral Vernon fick senare tillnamnet - Old Grog.
Ordet grog finns fortfarande kvar i svenskan som grogg.
Groggransonen förblev en uppskattad tradition i the Royal Navy och avskaffades först år 1970 - BLACK TOT DAY - men fortsatte ett tag i Australien och Nya Zeeland.

Historia - Tillverkning - Fakta - Rom - Rum - Rhum - Ron -Cachaça 2025
Boka Romprovning här!

Skriv ut E-post

Webbproduktion