Grappaprovning en upplevelse - Provning i Stockholm 2024📞0762 543 074
Grappa, Marc, Orujo, Bagaco, Aguardente, Loza,Tsikoudia,Tsípouro, Zivania, Grozdova, Raki m.fl
Vi provar det mesta! Kontakta oss här!
Grappaprovning
1. Provning av fyra grappadestillat.
Lär er att rätt uppskatta en god grappa
Lär känna skillnaden på de olika typerna
Provning av grappa med choklad - en lyckad kombination !?
Pris: 550 kr
2. Provning av vinrestdestillat
Lär er skillnaden på Grappa, Marc,Orujo, Bagaco, Aguardente, Loza, Tsikoudia
Provningarna tar ca. 2 timmar.
Pris: 550 kr
📞0762 543 074
Grappa, marc, .....visste du detta...
Grappa görs av resterna vid vintillverkning. När man använt druvor + druvskalen vid jäsningen till vin tar man bort druvskal, kärnor av dessa restprodukter kan men komplicerade metoder utvinna alkohol. Detta är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs.
I EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i regioner som Friuli, Veneto och Piemonte.
Grappans kvalitet beror på vilket slags vin som tillverkats, hur hårt druvresterna pressas och om grappan fatlagras. Den vanligaste grappan är enkel, kolonndestillerad sprit men många vinfirmor gör även prestigegrappa.
Sprit som inte ska förväxlas med "Acquavite di vinaccia - Grappa" är Acquavite di uva - som är gjord på hela druvan och Acquavite di vini är ett vindestillat och av samma typ som brandy, cognac eller armagnac.
Varje område där grappa produceras ger en egen karaktär åt slut produkten. Den finaste destilleras i en typ av Pot still/Alambic pannor och har ofta ett tillägg på etiketten "destillata - a bagnomaria" eller " -a vapore". Många kända vinproducenter gör en ära i att få fram en egen högklassig grappa.
I dag finns det ca.140 destillatörer av grappa men de flesta av dessa är inte förstklassiga.
För 100 år sedan fanns det ca 200 000 producenter men nu finns det bara ca. 500 "producenter" dvs. sådana som gör, köper, buteljerar, lagrar eller saluför grappa.
Grappan kan också lagras för att ta åt sig aromer från olika typer av fat- ek, ask, körsbär och det rödblommande akacieträdet!
De klassificeringar som finns är Giovane för ung grappa, Aromatica för ung grappa gjord av druvskal från aromatiska druvor såsom Muscat, Traminer m.fl.
Vidare klassas grappan beroende på sin ålder. Invecchiata betyder att grappan är lagrad på träfat i minst 12 månader. Stravechia eller Riserva betyder att grappan är lagrad minst 18 månader på fat. Det finns ett otal olika grappasorter, ofta druvsortsbetecknade sk. monovitigno. Även finns Aromatizzata som används för smaksatt grappa med naturliga aromer från t.ex enbär, kummin, anis, hallon osv.
Samma typ av destillat görs i många andra länder t.ex. kommer Marc från Frankrike, i Spanien där heter det Orujo och i Portugal känt som Bagaco eller Aguardente och i Tyskland Tresterbrand! Grappa är ett varuskyddat märke.
Oftast försäljs grappan i snyggt designade buteljer. Alkoholprocenten för dessa kvalitets produkter måste vara min. 40%.
Italienska spriten Acquavite di uva eller Acquavite di vini är vindestillat, alltså av samma typ som brandy - "brännvin".
Provningar.av grappa/tequila/2024
Gör en Caffé Coretto: Corretto är Italiens "kaffekask" dvs espresso med grappa, eller ibland blandad med anislikören sambuca. (kallas ibland "#pussacaffe') eller ta en Ammazzacaffè, grappa drucket ur den tömda kaffekoppen! ("kaffedödaren")
I Veneto och Trentino kallas den resentìn, från dialekten på verbet resentae = att skölja. Detta härrör från vanan att dricka kaffemördaren direkt i kaffekoppen, just genom att skölja den.
Prova - Grappa, Marc, Orujo, Bagaco, Aguardente, Loza,Tsikoudia,Tsípouro, Zivania, Grozdova, Raki
Avbokning företag
7 dagar innan, ej avgift, full debitering därefter
T.o.m. dagen innan provning är justering av antal deltagare möjlig.
Justering/Förändring samma dag – full debitering.