SABRERA CHAMPAGNE i Stockholm 2024 ⚔️🥂 - Upplev en champagne-sabrering - Så gör du!
Lär dig Sabrera - Sabrering - Så sabrerar du - Sabreringskurs i Stockholm
"Öppna skumpa med en riktig sabel - Sabrage"
Att Sabrera - konsten att öppna en champagneflaska med en sabel ..eller sabelliknande föremål
- utan att allt sprutar ut åt alla håll - är ett spännande sätt att börja festligheterna på som;
champagne-frukosten, -lunchen, -middagen, festen, möhippan, bröllopet eller studentfesten!
Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Ordet sabrera kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. Utan sabel ingen sabrering!
Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller huggare. Nuförtiden slår man med alltifrån vinglas och köksknivar till yxor och mobiltelefoner. men det är då inte Sabrage!
"Alla (nästan) kan lära sig att sabrera, konsten är att träffa rätt punkt med rätt vinkel på flaskans hals med ett stilfullt slag", säger fransmannen Christian Donval, f.d. sommelier på The St. Regis i Macau, som tillsammans med sin kollega Mats håller sabreringskurser med efterföljande champagneprovning varje vecka hos oss.
"Vi får många olika frågor kring sabrering och många tycker att det är spännande och skrämmande på samma gång". Han berättar att ett vanligt nybörjarfel är att ta i för hårt och snabbt när man sabrerar.
"För att lyckas är det sabeltekniken som är viktig, - det är att träffa rätt "spot" men som sagt inte att slå för hårt med sabeln mot flaskhalsen" säger Mats och ler.
Att öva på andra än champagneflaskor går bra och då är Cava bäst och billigast om man vill undvika att spilla sina dyraste droppar.
Undvik billigt bubbel och Proseccoflaskor som inte är lika hållbara och säkra att sabrera!
Bäst Champagne för sabrering 2024: Prova Palmer&Cie, Cava, eller ev. bättre o dyrare Prosecco.
Så här gör du – några enkla steg..för att lyckas...men inga garantier finns!!
Kyl hela flaskan väl först så att trycket i flaskan minskar och glaset blir sprödare!
Ta försiktigt av folien runt flaskans hals eller gör en bred slits i folien (se bild ovan).
Det är viktigt att sabeln kan glida lätt över flaskhalsen.
Ta av metallkorgen/grimman -" le muselet" eller flytta upp den ett snäpp/en ring och vrid fast den där!
Sabrera med eller utan grimma kan man göra som man vill..att ej ta av den gör det dock svårare eftersom grimman då kommer att fungera som stötdämpare och mer kraft behövs då och risken för ett debacle ökar..
Håll en tumme på korken när/om du tar av metallkorgen så att trycket i den väl kylda flaskan inte
gör så att den okontrollerat flyger iväg.
Håll flaskan stadigt i botten ( gärna med tummen i punten) och placera sabeln på flaskans nedre halva och se till att den ligger nästan rakt mot flaskan. Du ska nu träffa svulsten "la bauge" vid flaskans topp.
Rörelsen längs flaskhalsen ska vara bestämd men avslappnad..inte så hård!
Dra igenom hela rörelsen upp mot "la bauge" och förbi utan att stanna till eller bli rädd förrän slaget kommit förbi flaskan.
- Man kan slå både forehand & backhand!
!OBS - det ska inte spruta🍾 så mycket...
Komplicerat? - Kom på en sabreringskurs för att sabrera stilfullt.
Vill du lära dig mer om champagne och sabrering?
OBS! Det går bra att öva sabrerings teknik på cava flaskor...
..snart kan även du sabrera!
Lär dig tekniken att sabrera - Gå en kurs i sabelföringsteknik med efterföljande provning av mousserande vin med fokus på champagne.
Ett måste för en Gentleman..Gentilhomme eller Gente dame!
En Champagneprovning + en sabrering: Pris just nu 800 kr ..passa på och lär dig korrekt sabrering.
Efter godkänd kurs i sabrering erhålls ett diplom - Om man så vill...
Kurs i att sabrera med provning av Champagne och Crémant
Ni får lära er att stilfullt öppna en bubbel..ni blir fast för livet...
Lär dig champagnens historia, tillverkning, vinifikation och om sabreringens myter & sanningar.
Ge bort denna sabreringskurs! Köp presentkort.
Köp Sabreringssabel - Champagnesabel
Bäst Champagne på Systembolaget för sabrering!
Champagne sabel i Stockholm
Sabrera champagne som ett proffs i Stockholm
tags: SABRERA! - Upplev en champagne sabrering i Stockholm - Köp Champagnesabel ! Sabrera bubbel och skumpa !
Avbokning grupper:
7 dagar innan, ej avgift. Inom 7 dagar, avgift 1 000:-.
T.o.m. dagen innan provning är justering av antal deltagare möjlig.
Avbokning/Justering/Förändring samma dag – full debitering.