Lakrits - Salmiak, Fakta
Lakrits framställs ur rötterna på växten "Glycyrrhiza glabra", på svenska lakritsrot.
Lakritsrot är en ärtväxt som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran.
Världens bästa lakrits kommer enligt många kännare från Kalabrien i Italien. På 1800-talet ansåg man anatolisk lakritsrot vara mycket bitter, grekisk bitter och den från Sicilien söt men inte så söt som den spanska och den kalabriska fylligast och sötast av dem alla. Lakritsroten skördas vart 3-4 år genom att man drar upp en del av plantans rötter- stoloner. Rötterna är ofta 8-10 meter långa och förgrenade. Rötterna staplas och får torka i solen innan de bearbetas till lakrits.
Rötterna hackas och mals till ett brunt pulver och kokas i 160 grader under omrörning tills det blir tjock seg massa. Därefter knådas och pressas den rödbruna massan till långa stänger och torkas i några dagar. När massan kommer i kontakt med mycket syre byter den färg till svart.
Lakrits innehåller mellan 2-20% glycyrrhizinsyra, som är 50 – 200 gånger sötare än socker, vilket gör att den har en naturlig sötma.
Lakrits smaksätts bland annat med anis, apelsin, mint eller annat innan den förpackas.
En del lakrits blandas med gummi arabicum (kåda från akacieträdet) och blir till mjuka pastiller.
Stora delar av lakritsproduktionen går bland annat till tobaksindustrin. Den ger smak och hjälper till att hålla tobaken fuktig .En del går till spritindustrin, till parfymer och naturmedicin m.m.
Lakritsroten har enligt sägnen använts som läkeväxt i över 4000 år. Tutankamon hade den i sin grav och den var för egyptierna en all-läkeväxt men främst en stärkande dryck - Mai sus - då blandad av sesamfrön, fänkålsjuice, dadelsirap och vatten.
Hippokrates prisade den för dess gynnsamma effekt på magen, ögonen, huden, halsen, vid håravfall och kallade den för skytisk rot. Theofrastos skriver i sin Utredning om Växter att den ökar uthålligheten. Dioscorides gav roten dess nuvarande namn; glukos = söt, riza = rot.
Skyternas krigare och Alexander den stores soldater tuggade på roten för att stå ut med alla strapatser. (Napoléon B tuggade också på den). Indierna använde den som ett afrodisiakum blandat med socker och mjölk. Araberna använde den till att göra en halstablett och på medeltiden tuggade man på roten när man var sötsugen. Teriak - ett mytomspunnet läkemedel - har spritts över världen i en stor mängd olika varianter under cirka 1500 år. Det var/är en blandning av lakrits, myrra, saffran, zittverrot, kardemumma, valerianarot, gentianarot och angelikarot som blandades med honung och gummi arabicum. Plinius, Galenos, Andromachus, Avicenna och andra "läkekunniga" har genom åren påverkat/ändrat sammansättningen med bl.a. ormkött, opium, sjölök ...och periodvis var antalet ingredienser över hundra.
Staden Pontefract blev under medeltiden centrum för odlig och framställning av lakrits i England. Lakritsroten hade tagits dit av munkar från Italien och trivdes bra. Än idag tillverkar man lakrits där bl.a de berömda Pomfret cakes eller Pontefract Cakes men sista engelska rotskörden skedde 1966. En lakritsfestival hålls varje år i staden och Sir John Betjeman skrev 1974 en dikt "The Licorice Fields at Pontefract". På 1400-talet började man sälja lakrits på apotek för dess helande egenskaper. Man smaksatte tidigt tobak och öl med lakrits och drack lakritste. Idag sägs 90% av all lakritsrot gå till tobaksindustrin.
Lakritsrot har använts som medicin sedan 1600-talet i Sverige, och användes då främst som magmedicin. Den söta smaken i lakrits verkar slemlösande vid hosta och man använder lakrits i hostmediciner och i halstabletter. Hög konsumtion av lakrits kan vara laxerande och orsaka högt blodtryck.
Salmiak
Saltlakrits, kallas också salmiak och innehåller då saltet Ammoniumklorid som smakar salt och är lite kylande (NH4Cl) .
Sal ammoniacus,betyder "Ammon´s salt ". Ammon refererar till Ammons tempel i Siwa oasen i Egypten där saltet först hittades.
Viss lakrits kan också vara smaksatt med bordssalt.
Lakrits används som namn på godis i Sverige, Finland, Island, Tyskland och Holland och brukas ibland synonymt med salmiak. Godiset är oftast svart, men kan även vara grått eller vitt. Det godis som säljs i vanliga affärer har lite gemensamt med äkta lakrits och innehåller oftast mycket lite lakritsextrakt.Turkisk peppar är en blandning av salmiak, anis, lakritspulver och chili och är ett registerat varumärke och påhittat av dansken Per Fjelsten 1976 och sedan köpt av finska Fazer.
Anis (Pimpinella anisum) är en kryddört och billigare än lakrits och kombineras ofta med lakrits och de två förväxlas ofta - det är t. ex. sällan lakrits i billigt snus och tobak, däremot ofta anisolja.
Anisolja ingår i många alkoholhaltig drycker som anisbrännvin (Pastis) och anislikörer - fransk anisette, spansk anisado, turkisk raki, grekisk ouzo, sydamerikansk aguardiente och aquavit m.m. Den ingick också i Absinth ihop med malörtsolja, fänkålsolja och korianderolja. .
Stjärnanis/Stjärnanisessens har använts i Kina över tusen år och är en grundkrydda i det kinesiska köket. Används ofta på samma sätt och lika mycket som vanlig anis i Norden. Oljan används som smak- och doftämne i drycker (anisette), godis och snus, ofta tillsammans med lakrits och smakerna förväxlas ofta. Den lakritslika doften hos söt fänkålsolja ersätter ofta anisolja och stjärnanisolja eller blandas med dem och även med lakrits.
Lakrits och liknande förekommer som smaksättare i konfektyr, desserter, alkohol, medicin, tobak och parfym m.m. Det finns hostmedicin som smakar lakrits, lakritsdoftande ljus, tvålar, schampo. Yogi Tee finns med mild smak av egyptisk lakrits. Parfym med doft av lakrits finns också. Prova salmiak-lakrits likören från Finland, Minttu Black med tydlig saltlakritskaraktär eller hellre Liquorizia från Italien.
Eller prova en öl smaksatt med lakrits ..om du får tag i en.
I Guldfeber äter Chaplin upp sina "skor" i brist på mat - skorna var naturligtvis gjorda av lakrits! Pannacotta med lakritssmak är gott liksom hembakade kex med lakrits. Eller smaka Amarelli´s goda lakritschoklad. Besök deras Lakritsmuseum i Rossano i Italien. I Sverige äter vi ca.1 kg lakritsgodis per person och år.
Fylliga röda viner passar bra ihop med lakrits. Solbacka Körsbärsvin går ok med söt lakrits bättre är nog Maury/Banuls/Recioto della Valpolicella. Amarone och snällare Cabernet Sauvignonviner passar till lakritskonfekt och lakritskola. Även starkviner går som sagt bra. Sambuca med smak av anis och kaffe eller Absinth och ahhh....varför inte smaksätta espresson med lakrits och anis? Hemgjord Limoncello eller grappa kan också vara njutbart till fin lakrits. Andra varianter champagne - lakrits, sparris-lakrits.
Andra namn: Licorice, Gan Cao, Iriqsus, Kan T'Sao, Kan Ts'Ao, Liquirizia, Lakritsi, Lakkrís, Madhuka, Meyankoku, Mi Ts'Ao, Regaliz, Sus, лакрица, Maikik, γλυκόριζα, m.fl
Pannacotta alla liquirizia med schiuma di lamponi
1liter vispgrädde
5 msk muscovado
4 st gelatin blad
2 tsk lakritspulver 1/2 kg hallon
krossad viollakrits och en god chokladdekoration
Blanda socker och lakritspulver. Koka upp grädden och häll över
socker och lakritsblandningen, kör det i en mixer så lakritsen och
sockret löses upp. Medan grädden fortfarande är varm, lägg i gelatin
bladen och rör om väl. Häll vätskan i portionsformar och ställ i kylen.
Pressa hallonen med lite socker efter smak så det blir en
krämig sås. Vänd upp och ner på formen på en assiett och låt panna
cottan hamna på assietten. Häll skumma hallonsåsen och häll över och som en
spegel runt om panna cottan. Dekorera med krossade
lakritsviolpastiller och någon chokladdekoration.
Lakrits - Livets goda - Lakritsprovning
Lakritsi testi - Salmiakki,
Prova lakrits i Stockholm
© 2021