Rosévin - Clairet - Fakta - Tillverkning
- Rosévin är ett ljusrött vin som framställs med olika metoder ..lär mer på vinprovning !
Den vanligaste metoden är att producera rosévin som man producerar vitt vin fast man använder blå druvor. Skalen får ligga med i urlakningen efter att man krossat druvorna. Hur länge skalen får vara med beror på vilken typ av rosévin man producerar. För vissa roséviner får skalen även vara med under en kort period vid jäsningen av musten för att ge vinet ännu starkare kulör och mustigare smak.
Andra framställningsmetoder är genom kolsyrejäsning, genom att pressa vita druvor extra hårt vilket medför att den utsöndras ett rött färgpigment och genom att använda en kombination av de ovanstående framställningsmetoderna.
Inom EU får rosévin endast göras på blå druvor.
Den ena är att göra som när man gör rött vin.
Då krossas blå druvor, och skal och kärnor får ligga kvar i musten ett antal timmar. Beroende på druvsort krävs olika lång macerationstid (urlakning). Den ljusa grenache behöver längre tid än den mörkblå syrahdruvan, till exempel.
Den vanliga tiden är 12-24 timmar, även om upp till 72 timmar kan förekomma. Efter urlakningen tas skalen bort och det rosa vinet får jäsa färdigt.
Så här gör man rosévin i traditionella områden som Provence, Loire och Tavel i Rhône och i Navarra i Spanien.
Även rosé från Bordeaux - clairet, som liknar ett ljust rödvin - tillverkas på detta sätt.
Det andra sättet är att göra som med vitt vin. Då pressas de blå druvorna direkt i stället för att krossas, och en del av färgen från skalen hamnar i vinet. Dessa roséviner blir i regel ljusare än de som görs på det förstnämnda sättet.
Amerikanska så kallade blushviner och franskt vin gris är exempel på vin som görs med denna teknik.
Den tredje metoden är som sagt egentligen till största delen förbjuden och innebär att helt enkelt blanda färdigt rött vin i vitt vin.
Det är dock tillåtet i några kvalitetsvinområden i Europa, som i Champagne, Cava och Schillerwein från Württemberg.
Andra framställningsmetoder är genom kolsyrejäsning, genom att pressa vita druvor extra hårt vilket medför att den utsöndras ett rött färgpigment och genom att använda en kombination av de ovanstående framställningsmetoderna.