Baggusevents header1juni

BAGGUS PROVNINGAR EVENT GAMLA STAN STOCKHOLM

Gin - Tillverkning - Fakta; Genever - ALLT OM GIN

gin genever stockholm

 Hur tillverkas gin?
 Boka Ginprovning

Gin är egentligen en engelsk förkortning av det holländska ordet genever, som på svenska betyder enbär. Notera dock att det är en viss skillnad på genever och gin. Genever är i grund och botten ett maltdestillat och har en betydligt grövre karaktär. I vissa geneversorter är t.o.m. spriten delvis bryggd på enbär, vilket ger den en väldigt stark enbärskaraktär. Gin är, kort sagt, sprit kryddad med enbär. Spriten är oftast numera gjord på främst majs, vete, råg eller melass. Det finns inget rätt sätt att krydda gin. Alla tillverkare har sina egna trix och knep. Oftast är gin även kryddat med ca 7 - 10 andra kända läkeörter såsom anis, angelikarot, kanel, apelsinskal, koriander, irisrot, mandel, paradisfrön, bittermandel, t.o.m saffran och bergamot för att nämna några av de inalles 120 som tydligen kan brukas!

Hur tillverkas gin? Först destilleras den rena 96% - iga spriten och därefter kryddas den genom en s.k. återdestillering. Det är här vi skiljer agnarna från enbäret, genom sättet spriten kryddas. Billig gin kryddas genom att helt sonika blanda aromer, essenser eller kryddor med spriten och därefter filtrera blandningen. Den massproducerade ginen är ofta destillerad en gång efter att den fått dra i kryddblandningen. Riktigt fin gin kan destilleras upp till fem gånger och kryddas genom att leda in ångan genom en kammare med kryddor. Där kan ångan ta åt sig aromater och eteriska oljor ur kryddorna innan den kort därefter kondenseras och blandas med spriten. Gin som tillverkas på detta sätt har en märkbart högre komplexitet. Gin lagras i bland på fat och kallas då Golden likaså lagras en del genever i upp till 20 års tid.

Brittisk, London dry, torr eller hård gin tenderar att ha en något högre alkoholhalt. Epitetet "dry" har nu i praktiken spelat ut sin roll då motparten, sweet gin/Old Tom, inte längre är så vanlig. Trots detta verkar inte epitetet försvinna. Dry gin kryddas ganska kraftigt med citrus. Epitetet hård har den fått efter jämförelse med amerikanska ginsorter, inte så starka i smaken.
Tyskt gin är en geneverlik historia men som har en lättare kropp och är aningen mer komplex och komplett i sin kryddning. Tysk gin groggar man generellt sett inte på. Den serveras välkyld i ett snapsglas utan tillbehör.

Spansk gin liknar brittisk, och skiljer sig faktiskt inte nämnvärt från engelsk. Spanien producerar enligt ett flertal källor ofantliga mängder gin och här både produceras och dricks det mest gin per capita i världen - och så av många turister!!
En vanlig missuppfattning är att gin är en brittisk produkt, kanske förståligt med tanke på den betydelse och historia den har i Storbritannien. Men varifrån kommer då ginen? I slutet på 1580-talet fick brittiska soldater, på fälttåg i Holland, smak för ett enbärskryddadat brännvin som gav dem det så kallade "Holländska modet". Soldaterna drack den i stora mängder och tog den med sig hem till England men det skulle dröja innan den blev allmänt populär.

Boka din Ginprovning i Stockholm här: boka upplevelser stockholm


Genever
Genever (jenever) destilleras i gammaldags pot-stills och framställs helt eller delvis av mältad säd/korn. Detta sädesbrännvin som på holländska kallas Moutwijn (Maltvin) lagras på fat tillverkade av granvirke. Efter lagrigen smaksätts spriten med enbär eller enbärsolja samtandra kryddor som angelikarot, koriander med mera och destilleras ytterligare en gång.Även Belgien tillverkar genever.

Genevern görs i tre stilar, oude(gammalstil),jonge (nystil), korenwijn(eklagrad).
Korenwijn är ginvärldens svar på maltwhisky. Den är gjord på malt och har fått en längre fatlagring. Även oude lagras ibland 20 år och mer!! 

Andra enbärskryddade spriter.
Borovica är ett slovakiskt enbärsbrännvin som påminner lite om gin. Det är ofärgat och framställs ur neutral sprit som smaksatts med enbärsdestillat.
Klekovaca är ett enbärsbrännvin som tillverkas på Balkan och framställs ur slivovits och smaksätts med enbär./BE

Genever och Ginprovning i Stockholm - ALLT OM GIN -

Baggusevents header bottom provningar

tags: Gin - Tillverkning - Fakta;  Genever - ALLT OM GIN

Skriv ut E-post

Webbproduktion