18:30 - Mousserande - Bubbel
Att öppna en flaska champagne med sitt skummande innehåll är kanske ingen konst i sig.
Fyra bubbel av olika slag.
Tillvägagångssättet och de rätta handgreppen finnas ofta beskrivna i bättre vinlitteratur. Där kan stå hur man först avlägsnar "le muselet" som håller korken på plats. Sedan hur man fattar flaskan med ett stadigt grepp i botten med ena handen och håller korken i den andra med tummen på toppen. Så lutar man hela bouteillen i 45° graders vinkel och vrider på flaskan, inte på korken, samtidigt som man håller emot korken. Med ett lätt pysande kommer så korken ur flaskan - i bästa fall.
I de flesta champagnesammanhang är detta det vanliga sättet att öppna en flaska med den bornerande drycken.
Men det finns också ett annat, effektfullare, konstfärdigare, roligare och farligare sätt som mycket snabbare gör det eftertraktade innehållet åtkomligt.... och det är att öppna flaskan med ett sabelhugg, att SABRERA en flaska - Sabre à Champagne! Själva sabelföringstekniken vid dekapiteringen av bouteillen kallas för SABRAGE.
Välkomna att lära er konsten! Lägg till för sabrering!