Baggusevents header1juni

BAGGUS PROVNINGAR EVENT GAMLA STAN STOCKHOLM

Irländsk whiskeyprovning i Stockholm - whiskey, malt, blended

Irländsk whiskey - Irländarna var troligen före skottarna med att destillera sprit. Det första "licensierade" whiskeydestilleriet Bushmills finns på Nord-Irland. Den Irländska whiskeyn var omåttligt populär i Storbritannien under 1700 och 1800-talet och det finns siffror på att det 1779 fanns 1200 destillerier på Irland.

irländsk whiskey

Flertalet var givetvis illegala som sålde och skeppade vidare. Skattehöjningar för whiskeydestillering samt uppmärksamma tjänstemän gjorde att antalet destilleriet sjönk, 1822 fanns det endast 20 legala och uppskattningsvis cirka 800 illegala destillerier. Bättre tider såg dock till att det blev lättare att tillverka whiskey och omkring sekelskiftet 1900 var den irländska whiskeyn den dominerande starkspriten i Storbritannien och den exporterades i stora mängder till Amerika och Västindien. De stora destillerierna blev snabbt större på bekostnad av de mindre som många gånger drevs i konkurs. Drivande på Irland var familjerna Jameson och Powers i Dublin som hade det nödvändiga kapitalet att satsa och expandera.Whikyprovning i Stockholm

Amerikas alkoholförbud samt de allt mer populära skotska blendwhiskeyn gjorde att den irländska whiskeyn tappade ordenligt i försäljning. När förbudstiden var över i Amerika klarade inte irländarna av att möta den ökande efterfrågan. En stor orsak till detta var deras motvilja att använda kolonndestillering, som de ansåg skapa en alltför undermålig produkt. Skottland och Kanada hade dock stora depåer av whiskey och kunde snabbt förse de törstiga amerikanerna. Efter andra världskriget var det snudd på en total bankrutt av den irländska whiskeyindustrin och på 1960-talet upplevde irländsk whiskey en sådan kraftig nedgång att de hade svårt att överleva även på den inhemska marknaden. Exporten var i det närmaste obetydlig. 1966 gick de kvarvarande destillerierna ihop, John Powers & Sons, John Jamesons & Sons samt Cork distillery och bildade Irish Distillers (IDL). Cooley distillery startades 1987.

Irländsk malt torkades utan att komma i kontakt med rök i stora ugnar, vilket gör att kornets naturliga smaker blir mer framträdande. Skottarna använde vanligtvis torv medan irländarna använde stenkol. Whiskeyn trippeldestilleras vilket ger en mjukare och rundare smak. Pannorna är större än de skotska. En viktig del i tillverkningen är att de även använder en stor del omältat korn. Irländarna framhäver själva processen och faten före blenderns skicklighet, som man gör i Skottland.
I Skottland dracks länge mer irländsk whisky än skotsk dito.

Skriv ut E-post

Webbproduktion