Whisky - Tillverkning - Lär dig mer på en whiskyprovning !
Mältning av korn är det allra första momentet. Kornet blötläggs i stöp-kar under några dagar. Därefter får det gro tills stärkelsen i kornet börjar omvandlas till vattenlösliga sockerarter. För att stoppa groningen röks och torkas malten antingen över torveld och/eller med varmluft. Den torkade malten mals i en särskild krossningskvarn, så att det blir till grovt mjöl. Flertalet destillerier har egna spannmålsleverantörer. Idag är det ytterst fåtal destillerier som mältar sitt eget korn. Till dessa hör bl.a. Springbank.
Mäskning - Mjölkrosset läggs i vatten så att sockret som finns i det sköljs ur. Därefter silas mjölresterna bort. Det färdiga sockervattnet kallas mäsk.
Jäsning - Den färdiga mäsken blandas med jäst. Jäsningen pågår i några dagar. Resultatet blir att sockret i mäsken omvandlas till alkohol.
Destillation - Mäsken kokas i en destilleringsapparat för att alkoholen skall separeras från vattnet. Först kokas alkoholen bort och lämnar mäsken i form av ånga. Alkoholångan kyls ner, blir till vätska återigen och tas tillvara. Denna procedur upprepas en eller två gånger till för att den sparade alkoholen skall bli renare.
Lagringen - Alkoholen vattnas och tappas därefter över i ekfat och lagras i minst tre år.
Änglarnas andel - ca 3% av all lagrad whisky!
Den officiella geografiska indelningen enligt branschföreningen The Scotch Whisky Association är - Lågländerna, Högländerna, Speyside och Islay.
Tidigare räknades Campbeltown som ett eget distrikt. Eftersom det endast finns tre destillerier kvar anser The Scotch Whisky Association att den skall tillhöra distriktet Högländerna. Det finns idag ungefär 90 destillerier i funktion. Det bör påpekas att Campbelltown fortfarande räknas som ett eget distrikt av de flesta whiskykännare.
Lowlands ( Lågländernas)
whisky kommer från destillerier söder om en linje som är belägen mellan Dundee i öster och Greenock i väster. En whisky från Lågländerna brukar destilleras tre gånger. Smaken blir neutralare och fruktigare än den whisky som destilleras två gånger. Whiskyn som tillverkas i Lågländerna innehåller nästan ingen torv, därför har den en sötare och mjukare doft än övrig skotsk maltwhisky. Auchentoshan, Rosebank, Bladnoch är kända namn på lågländare.
Highlands (Högländernas)
läge är norr om linjen mellan Dundee och Greenock. Högländerna är ett stort område, som brukar indelas i ett flertal underdistrikt. I de norra Högländerna (Northern Higlands) tillverkas en kraftfull whisky med tydlig sötma. De östra högländerna (Eastern Highlands) ligger mellan Nordsjökusten och Speyside. En whisky från de östra delarna är torr, kraftig, fruktig och har en tydlig rökighet. Ett annat delområde är Islands, öar som är belägna utefter kusterna. Whiskyn härifrån har en kraftfull karaktär, som är kryddig och rökig. De öar som tillverkar whisky är Orkney, Jura, Mull och Skye. Orkneys whisky har en doft av honung eftersom torven innehåller mycket ljung. Lite kuriosa - George Orwell skrev "1984" på ön Jura.
Glenmorangie, Talisker, Highland Park är de mest kända.
Speyside ligger i Högländerna, närmare bestämt i floden Speys dalgång. Speyside är det största och mest välkända whiskydistriktet. Eftersom Speyside har ett speciellt fuktigt klimat anses det vara ett eget område. Whiskyn från Speyside anses vara lätt, elegant och komplex. Avsaknaden av torv ger en karakteristisk sötma. Det finns 46 destillerier i Speyside. De mest kända är Glenfiddich, Glenlivet, The Macallan, Glenfarclas
Islay är en ö som ligger på Skottlands västkust utanför Mull of Kintyre. Whiskyn från Islay anses vara den mest karaktärsfulla. Malten röks mycket kraftigt- oftast! Whiskyn har även en tydlig karaktär av tjära. Den torv som används innehåller bl.a. förmultnad ljung, kråkbär, fräkenväxter och tång som ger en utmärkande doft och smak till whiskyn. Närheten till havet gör att en Islay - whisky har en salt och ibland medicinliknande jod karaktär. Detta gäller även whiskyn från öarna utanför Högländerna. Islay är en liten ö, den är bara 40 km lång och har nio destillerier: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin och Laphroig, (Port Ellen) och det nya Kilchoman Distillery.
Campbeltowns whisky har till skillnad från övrig Highland whisky en betydligt kraftfullare smak med en framträdande rökighet. Campbeltown är beläget på halvön Mull of Kintyre. För hundra år sedan fanns där över trettio destillerier och det var den största whiskyregionen efter Högländerna. Idag finns det bara två kvar, Glen Scotia och Springbank(med Longrow & Glengyle). Det kan tilläggas att Paul McCartney har ett hus på Mull of Kintyre och skrev en låt med samma namn. Mull är ett ord med gäliskt ursprung, som betyder udde.