Baggusevents header1juni

BAGGUS PROVNINGAR EVENT GAMLA STAN STOCKHOLM

Whiskyhistoria - Historia och fakta om whiskyns historia

Den första skotska historiska dokumentationen om uisge beatha - aqua vitae - whisky återfinns redan 1494 i en inköpslista hos en broder John Cor från klostret Lindores whiskyprovning maltwhisky historiai Fife. Han skulle troligen göra sprit-brännvin för alkemiska övningar och livselixir, inte drycken - uisge beatha eller aquavitae - som vi känner den. Oftast var det munkar och präster som på den tiden satt inne med kunskaperna - i de mest skilda ämnen. På senare tid har irländarna ifrågasatt om det var skottarna som var först på plan då det gäller whisk(e)y - de flesta munkarna fanns ju på Irland och därmed kunskapen... dessutom kristnades skottarna av iriska munkar.

Emellertid upphörde ju munkväsendet så småningom i Skottland och kunskapen att destillera spreds ut i byarna, vilket dock inte sågs med blida ögon av överheten, särskilt den engelska - efter unionens bildande.

Whiskyn blev en viktig del av bondens ekonomi. Det som blev över av kornskörden använde man till tillverkning av alkohol. Skottarna fick ha sin whisky ifred ända tills unionen mellan England och Skottland 1707. Det stiftades många lagar under 1700-talet för att kontrollera whiskynäringen. 1757 förbjöds destillering i Storbritannien på grund av missväxt. Förbudet gällde inte destillering för husbehov. Förbudet öppnade vägarna för whiskysmugglare i högländerna. För att stoppa smugglingen infördes en mäsklag 1784. Lagens syfte var att uppmuntra laglig destillering. Skatten skulle beräknas på kittelpannornas storlek och inte på mäsken. Resultatet blev att smugglingen fortsatte. Nu valde det brittiska parlamentet att ta tag i detta, denna gång med högre skatter och destilleri- licens krävdes även för hembränningen. Åtskilliga engelska skattmasar, s.k. excisemen, fick sätta livet till i de skotska bergen. Att lura skattmasarna fick snabbt karaktär av nationalsport i Skottland.

pot still whiskyprovningDestillationsapparaturen gjordes ofta väldigt liten för att snabbt kunna plockas isär och gömmas. Den illegala anläggningen bestod av ett metallkärl som var slutet. I kärlet kokade man mäsken på korn/grönmalt eller andra sädessorter över en eld. Ett litet rör där spritångan från kärlet gick och sedan hade man vatten för rörets avkylning. Sist men inte minst hade man en tunna där man samlade spriten.

1823 antogs en lag -The-Excise-Act- om destillationen av sprit. En licensavgift infördes samtidigt som en minimiproduktion på 150 liter per år lagstadgades. Cirka 20 år senare belades varje såld flaska whisky med skatt och tack vare dessa lagar byggdes det fler destillerier, vilka resulterade i att whiskyn fick en bättre och jämnare kvalitet.

Ett av de första destillerierna som tog ut licens var The Glenlivet 1824, tätt åtföljd av bl.a. The Glendronach och The Macallan i Högländerna. De kommersiella destillerierna hade varit verksamma från den senare delen av 1700-talet. Dessa destillerier var Bowmore och Lagavulin på ön Islay, Littlemill i Lågländerna samt Toberoy från ön Mull som tillhör distriktet Högländerna.

Vilka var det då som drack whisky?

Till en början var det enbart de skotska bönderna som drack whisky för att hålla värmen under kalla vinternätter. De besuttna i Skottland och England föredrog franska viner och cognac. Vanliga engelsmän drack helst gin.
Det är först på 1830-talet då den kontinuerliga destilleringspannan uppfanns av Robert Stein och Aennes Coffey som drycken börjar likna vad vi idag kallar whisky och dessutom få större spridning. Coffeypannan producerade sprit billigare och renare och i större kvantitet och eftersom processen var kontinuerlig. Tidigare var nästan all tillverkning i liten skala - typ hantverk - och endast av malttyp, åtminstone i Högländerna. Blended whisky. Adrian Usher, agent för George Smiths maltwhisky  Högländerna whiskyprovningThe Glenlivet, började att blanda olika whiskytyper för att få fram en lättare whisky. Den nya whiskyn- blends (blandad whisky), blev populär ochblev billigare. Nya stora destillerier grundlades under 1890-talet. Man kallade denna typ Blended Scotch whisky för att avskilja den från andra whisky eller whiskey varianter gjorda på annat håll i världen.

1863 drabbades de franska vinodlingarna av vinlusen -Phylloxera. Många vinodlingar fick brännas ner. Kvällskonjaken fick då ersattes av den skotska whiskyn. Det blev även populärt att importera och sippa sherry från Spanien. De tomma sherryfaten började användas av whiskytillverkarna. Man upptäckte att maltwhisky lagrad på sherryfat inte särskilde sig i smaken så väldigt mycket från cognac.

Men det var först på 1950 - 60-talen som intresset för single malt kom att öka utanför Skottland. Många bolag, bland dem William Grant & Son som drev The Glenfiddich distillery, började att marknadsföra maltwhiskyn. The Glenfiddich är idag det mest sålda maltwhiskymärket.
På grund av höga löne- och marknadsföringskostnader för många mindre destillerier, köpte bl.a. bolagsgruppen United Distillers 1963 upp några av dessa och gav en garanti för den fortsatta driften. Den observanta läsaren har upptäckt att whiskytillverkningens pastorala ursprung för länge sedan har lämnats och handhas nu av stora multinationella bolagsgrupper. Whiskyindustrin är Skottlands främsta exportindustri och Storbritanniens femte största industri. Det exporteras över 995 miljoner flaskor whisky (både blended och malt) från Skottland. Exportinkomsterna för whisky för år 2000 var motsvarande 29 miljarder kronor och ca 11.000 jobbar direkt med whisky indirekt - 40.000 personer. 


Att Sverige gjort en egen whisky tidigare är det kanske inte många som känner till. Men det fanns en gång i tiden en svensk whisky med namnet - Skeppets Whisky. Denna destillerades första gången 1955 hos V&S i Södertälje. 1961 kom den ut på marknaden. "Skeppet" hade det svårt i konkurrensen med de andra whiskysorterna och 1966 lade man ner tillverkningen. Skeppet var en blended som bestod av ca. 45% maltwhisky och 55% grain whisky (även denna tillverkad i Sverige).

Idag kan vi med förväntan se fram emot nästa generation helsvensk whisky. I Mackmyra utanför Gävle finns nämligen åtta sanna entusiaster som satt Sverige på whiskykartan. Whiskyn är en single malt och det är planerat att det under 1999 ska tillverkas 500 liter för att öka till 1 000 liter år 2 000. De fösta flaskorna släpptes våren 2006.

Bra whisky (och sämre) tillverkas också i Finland, Frankrike, Tyskland, Österrike, Australien, Indien, m.fl. länder

old malt whisky Stockholm

Olika typer av whisky
Single malt whisky - framställs vid ett och samma destilleri. Den innehåller enbart mältat korn. När den tappas på flaska kan den innehålla whisky från olika årgångar från samma destilleri. Exempelvis om det står 12 år på flasketiketten så innebär det att den yngsta whiskyn har mognat på fat i 12 år.

Vatted malt, numera heter det blended malt - tillkommer genom att blanda ihop maltwhisky från olika tillverkare. Den här typen av malt kommer ofta från destillerier i ett område, till exempel Pride of the Lowlands. På flaskan står det ofta Pure Malt eller Scotch Malt Whisky. Den får inte kallas för single malt.

Grain whisky - framställs genom kontinuerlig destillation. Mältat omältat korn, majs, ris eller vete destilleras under tryck av het vattenånga i kolonnpannor. Med denna metod får whiskyn en renare högre alkoholhalt. Till skillnad från maltwhisky, mognar den här snabbare, eftersom den är renare och innehåller färre beståndsdelar.

Single grain whisky - en grainwhisky från ett enda destilleri - framställs oftast av omältat spannmål ofta majs. Liksom single malt är det den yngsta ingående whiskyns ålder som anges på flaskans etikett.

Blended whisky - består av single malt och grain whisky. De blandningar som går under benämningen de luxe innehåller oftast en högre halt malt och visar för det mesta åldern på etiketten. Exempel på blended whisky - Famous Grouse, Johnnie Walker, Bells, Ballantines, Cutty Sark, Chivas Regal, Grand Bark, och många fler.

Några skillnader mellan whisky-whiskey typer.
Kanadensisk whisky, görs delvis av majs och är mild i stilen och är tillåten att smaksättas.
Amerikansk whiskey - whisky, finns i flera olika stilar. Den kanske mest kända är Bourbon som skall vara gjord av minst 51 procent majs. Ryewhiskey görs på min. 51 % råg!
Skotsk whisky, görs i två stilar, grain och malt. Grain är oftast ett kolonndestillat medan malt oftast är destillerat två gånger i pot stills. Malt är den kraftigare och mer karaktärsfulla av de två, ofta mer eller mindre rökig.
Irländsk whiskey, destilleras oftast tre gånger vilket ger en tämligen mild och neutral sprit liknande grain och den är sällan rökig.

whiskyprovning stockholm

Några andra begrepp inom whiskyhanteringen

Babywhisky - fillings - white dog -nydestillerad olagrad whisky-sprit.
Single Cask - whisky från ett och samma fat.
Cask Strength - whisky med ursprunglig (outspädd) alkoholhalt ca 50-65% .
Raw Cask - outspädd, ofiltrerad och ostabiliserad whisky.
Rye - whisky gjord på minst 51% råg.
Straight - får aldrig domineras av ett enda sädesslag, högst 49% och kommer från en destillering.
Blended straight whiskey är en blandning av flera straight whiskey.
Blended whiskey är en blandning av straight whiskey och neutral sprit.
Bourbon - mäsken måste bestå av majs till minst 51%.
Bonded - whisky från ett och samma destilleri under en och samma säsong
Cornwhisky - gjord på mestadels majs
Non-chill filtred - ej kylfiltrerad - whisky som bara är lätt filtrerad. Filtrering av normal whisky bygger på att man kyler ner whiskyn ordentligt för att sedan filtrera den. Detta leder till att vissa smakämnen också filtreras bort, oftast en negativ effekt och det är därför vissa destillerier buteljerar whiskyn utan denna filtreringen.
Dram - ett storleksmått på en servering av whisky; normalt ca 2.5 cl på Islay 3.5
E150 - vissa single malt använder sig av karamellfärg för att få en för ögat tilltalande produkt. I blended industrin är detta accepterat och är mer regel än undantag. Om whiskyn står i starkt solljus bleknar den med tiden om den innehåller karamellfärgen - E150.
Begreppet proof - amerikansk whiskey - är ett alternativt mått på alkoholstyrka. 100 proof = 50 % (vol.). Brittisk proof definierar 100 proof vid ca 57,2 % (vol.) som är ganska precis cask strenght, eller styrkan på whiskyn i fatet innan blandning med vatten och tappning på flaska vid 40% (vol.) =80 US proof = 70 brittisk proof.

Oberoende buteljerade - Den whisky som produceras av ett destilleri kan köpas av en firma som själva bestämmer hur whiskyn ska handhavas. De kan välja att lagra på annorlunda fat, bestämma lagringstiden och med vilken alkoholprocent den ska buteljeras.
Eftersom de köper in enstaka fat finns dessa buteljeringar i begränsad upplaga. Oftast buteljeras flaskorna med en etikett som anger:
* Vid vilket destilleri den destillerades - vissa destillerier vill inte det eller så måste namnet ändras!
* När den destillerades
* När den buteljerades
* Vilken typ av fat som använts - sherry, port, cognac etc
* Kod på tunnan som flaskan buteljerats från.
* Flasknummer - serie nr etc
* Antal flaskor som de tappat från en tunna eller parti.
Ofta så buteljerar de utan E 150, med cask strength och utan kylfiltrering.
Ofta lagras whiskyn på andra platser än destilleriets egna, vilket gör att den specifika milöjön inverkar på oberoende buteljeringar annorlunda än på destilleriets egna.


Några bra oberoende buteljerare:Blackadder, D. Laing, Gordon & MacPhail, Ian Macleod, William Cadenhead

  • Det finns ca 3 000 miljoner liter i lager bara i Skottland.
  • 2004 fanns det 98 malt- destillerier och sex grain - destillerier i Skotttland. 1900 fanns det 146 malt och 19 grain - destillerier. I Irland finns ca tre!!!??
  • Scotch whisky kan lagras på sex eller fler olika typer av fat!
  • Glenmorangie malt säljer mest av alla - i Skottland.
  • Kopior av Scotch whisky tillverkas i mer än ett tiotal länder.
  • Största tillverkaren av "whisky" har varit Surathip group med märket Mae Kong i Thailand. Numera räknas den som romtyp!
    Obs! den är gjord på bl.a ris och smakar menlöst och utan likhet med vanlig whisky!
  • Johnnie Walker red label är det största skotska märket med en årlig försäljning av ca 12 miljoner lådor = 108 miljoner liter.
  • I Sverige leder Lord Calvet försäljningsststistiken. En prisfråga!
  • Jack Daniels är den mest poulära Amerikanska spriten - in the world!
  • Världens dyraste whisky - en flaska från ett Irländskt destilleri - Nun’s Island och som är från 1800-talet kostar runt 1.4 miljoner kr. Glenfiddich har en whisky "The Glenfiddich Rare Collection 1937" till försäljning i butik för mer än 100.000 kr ! Mums! eller Sick!
  • Locke's Distillery på Irland är det äldsta destilleriet - in the world!
  • Endast en liten del av whiskyn som konsumeras är maltwhisky, ca 30 miljoner liter.

- Whiskyhistoria - Historia och fakta om whisky!

Skriv ut E-post

Webbproduktion